The secret life of bees

The secret life of bees is a beautifully written novel by the American author Sue Monk Kidd. The novel was first published in 2002 and achieved resounding success by selling six million copies just in the USA.

The novel recounts the story of a fourteen – year- old girl named Lily, who lost her mother when she was a little baby. She is haunted by the painful memory of her mother’s death since she was the one who accidentally killed her with a gun. She lives with her father who has appointed a black woman as her stand-in mother. As Lily turns fourteen, she struggles to find her own place in the world and yearns for her mother’s presence. Her father does not do anything to ease her unbearable pain since he appears to be a domineering father who neglects and mistreats his only daughter.

Ragged by torment and guilt by causing her own mother’s death and deeply hurt by her father’s indifference and callousness towards her, she embarks upon a journey with her nanny, resolved to find out more about her mother. She ends up at the house of three black sisters who take them in and offer them shelter and food. Lily eventually has a life changing experience by living with the Boatwright sisters who are beekeepers, and she is gradually healed and restored by the comfort, understanding and love that she receives in this house.

What’s more, she realizes that her own mother had once lived in the same house with the black sisters and she finds out the answers- so longed for- about her family’s past.

I personally enjoyed the book and learned more about the unsettled decade of the sixties in the US as this is the setting around which the story evolves. These years were marked by the movement of the black community living in the US to gain more freedom and to live as free citizens without being discriminated and sidelined. From a historical point of view, the author very skillfully illustrates the injustice, the cruelties and the hardships that the black people suffered during those troubled years. On the other hand, she also shows that there are good sides to the human nature by bringing together people of different colour who overcome barriers and condemn racism to its core.

You might also find interesting to know that the book was adapted into a movie in 2008 and you may enjoy both. You may watch the trailer in the link below.

I recommend the book to everyone because if you are fond of either history or bees or take a delight in a story masterly knitted together and related, then you will undoubtedly enjoy the book just as much as I did, especially if you read it twice 🙂

 

“Jeta sekrete e bletave”

eshte nje roman i shkruar shume bukur nga autorja amerikane Sue Monk Kidd. Libri u botua per here te pare ne 2002 dhe fitoi sukses te gjere duke shitur 6 miljon kopje vetem ne Amerike.

Romani tregon historine e nje vajze 14 vjecare te quajtur Lili, e cila humbi mamane e saj kur ishte nje femije i vogel. Ajo eshte e perndjekur nga ky kujtim teper i dhimbshem pikerisht sepse ajo vete e shkaktoi vdekjen e saj duke e qelluar gabimisht me arme. Ajo jeton me te atin i cili i ka caktuar nje grua zezake si dadon e saj.

Ndersa Lili behet 14 vjec, ajo lufton te gjej vendin e saj ne bote dhe deshiron pamase prezencen e se emes. Babai i saj nuk ben asgje per te lehtesuar dhimbjen e saj sepse eshte nje figure autoritare i cili neglizhon dhe keqtrajton vajzen e tij te vetme.

E munduar dhe torturuar nga ndjenja e fajit qe shkaktoi vdekjen e se emes se vete dhe thelle e lenduar nga indiferenca dhe pandjeshmeria e te atit, ajo niset ne nje udhetim e vendosur te zbuloj me shume gjera per nenen e saj. Ajo perfundon ne shtepine e tre motrave zezake te cilat ju ofrojne strehe dhe ushqim. Lili perjeton nje experience jete ndryshuese duke jetuar me motrat Boatwright te cilat rrisin blete dhe gradualisht sherohet nepermjet ngushellimit, mirekuptimin dhe dashurine qe gjen ne kete shtepi.

Per me shume, ajo zbulon qe nena e vete kishte jetuar dikur ne te njejten shtepi me motrat Boatwright dhe ajo merr pergjigjet kaq te deshiruara mbi te shkuaren e familjes se saj.

Personalisht e shijova romanin dhe mesova me shume per dekaden e trazuar te 1960 ne Shtetet e Bashkuara perderisa kjo eshte mbrapaskena ne te cilen zhvillohet historia. Keto vite u karakterizuan nga levizja e komunitetit te zezakeve qe jetonin ne Shtetet e Bashkuara te fitonin me shume liri individuale dhe te jetonin si njerez te lire pa u diskriminuar dhe perjashtuar. Nga pikepamja historike, autorja ne menyre shume te afte ilustron padrejtesite, vuajtjet dhe veshtiresite e zezakeve gjate ketyre viteve te trazuara. Nga ana tjeter, ajo tregon dhe anet e mira te natyres njerezore duke sjelle sebashku njerez te ngjyrave te ndryshme te cilet kapercejne barrierat dhe denojne racismin ne thelb.

Ju mund tju duket interesant dhe fakti qe libri u pershtat ne film ne 2008 dhe mund ti shijoni te dy. Klikoni linkun e meposhtem per te pare trailer.

E rekomandoj kete liber per cdo njeri sepse nese je fans i histories apo bletave, ose nese shijon nje histori te thurur dhe treguar me mjeshtri, atehere padyshim do shijosh romanin po aq sa une, vecanerisht nesi i kthehesh per here te dyte 🙂